Меню Закрити

Умови роботи в Польщі на рибному заводі

Як знайти вакансію? Скільки платять на рибному заводі в Польщі у 2024 році? В чому полягає робота і які незручності пов’язані з нею?

Умови роботи в Польщі на рибному заводі

Де шукати актуальні вакансії без посередників

Пошук роботи на рибному виробництві нічим не відрізняється від інших типів працевлаштування. Для цього існує безліч способів. Крім всіляких посередників та агентств, знайти вакансію можна і самостійно:

  • у спеціальних ЗМІ;
  • на сайтах, присвячених роботі в РП;
  • безпосередньо на рибних виробництвах.

Особливості роботи в Польщі на рибзаводі

Будь-яка робота має свої особливості, володіє певними перевагами і недоліками, у тому числі і праця на риб заводі. Однак перш ніж перейти безпосередньо до опису процесів, потрібно уточнити один момент:

Говорячи про рибні заводи або рибне виробництво, будемо мати на увазі саме обробне виробництво. Рибальська праця або робота зі штучного вирощування в даній статті не розглядаються.

Недоліки

Всі складності випливають з особливостей техпроцесу. В основному це:

  1. Тривалий робочий день «на ногах». Більшість операцій виконуються стоячи, а в деяких випадках і в режимі конвеєра.
  2. Попри сучасність виробництв, і, отже, максимальну безпеку робочих місць, робота з рибою все ж передбачає наявність специфічного запаху, позбутися якого не завжди швидко вдається і після робочого дня.
  3. Багато операцій передбачають роботу з гострим ножем, що підвищує небезпеку травмування.

Закони Польщі вимагають обов’язкову медичну комісію перед тим, як приступити до роботи. Оплачувати її повинен роботодавець. Але допуск від лікарів працівника змушують отримати до моменту офіційного працевлаштування, а значить і оплачувати послуги лікарів іноземець змушений сам.

Кожен раз, коли зустрічаєте в оголошенні фразу «При собі мати 200 злотих на медкомісію» або «оформляється медкнижка в Польщі коштом працівника за 150 злотих», плануйте ці витрати. На даному етапі розвитку польського законодавства уникнути подібних витрат вкрай важко.

Переваги

Якщо недоліки, за великим рахунком, являють собою переборні труднощі, гідності є аргументами на користь вибору саме цієї галузі. Принаймні, для багатьох іноземців. Основними плюсами є:

  • Відсутність вимог високої кваліфікації.
  • Найскладнішим операціям можна навчитися досить швидко.
  • Гідний рівень оплати праці.
  • Практично постійна можливість додатково підробити на своєму робочому місці. При цьому понаднормові, нічні години, а також робота у вихідні дні оплачуються за підвищеним тарифом.

Це переваги, що прямо пов’язані з виробництвом, і відносяться до більшості підприємств. Але можуть бути й опосередковані плюси. Наприклад, заплави нерідко розташовуються в прибережних містах, що дає можливість більш комфортного відпочинку.

Будь ласка, не забувайте уточнювати наявність житла перед працевлаштуванням. Аналіз вакансій показавши, що проживання може бути забезпечено безкоштовно роботодавцем (працівник оплачує комунальні платежі в розмірі близько 100 злотих в місяць), але може повністю оплачуватися самим іноземцем.

При цьому зароблена плата в обох випадках може бути однаковою. Це означає, що чистий прибуток у іншому випадку буде нижче, адже виникнуть додаткові витрати на оренду житла.

Вимоги до кандидатів на рибному заводі

Описуючи переваги роботи на рибзаводах, вже згадувалося, що особливих вимог до кваліфікації немає. Як правило, згадуються наступні умови:

  1. Вік – до 50-55 років.
  2. Приймаються люди обох статей, у т. ч. і сімейні пари.
  3. Допускається робота українців по «біометрії», але, як правило, потрібен повний термін – 90 днів.

Окремо розглядаються мовні знання: для простої роботи знання мови не вимагається, однак якщо в планах є внутрішньо кар’єрні зростання, то без польського не обійтися.

Обов’язки працівників

Рибні заводи – досить складні виробництва і технологічні процеси на них різноманітні. Ми розглянемо кілька найбільш поширених, але потрібно розуміти, що насправді дії можуть бути комбінованими або взаємозамінними.

Розморожування

Деякі виробництва повністю або частково працюють з раніше замороженою сировиною. Відповідно, перед обробкою її необхідно розморозити.

У технологічному сенсі процес простий:

  1. Риба виймається з групової упаковки.
  2. Розкладається на спеціальні столи.
  3. Очікується певну годину, заміряються параметри розморожування.
  4. Сировина передається на наступний етап виробництва.

Головна складність – точно витримати параметри розморожування. Не до кінця розморожену рибу не візьмуть далі. Занадто «розморожена» може бути зіпсована.

Пластування риби

Застосовується, як правило, до великих сортей риби – лосось, сьомга і т. д. Суть операції в тому, що за допомогою ножа м’якоть разом зі шкірою відокремлюється від хребта. У результаті потрібно отримати або філе на шкірі, або м’ясо з шкірою і реберними кістками (для подальшої обробки).

Для процедури потрібні певні навички, яких можна досить швидко навчитися. Серйозним недоліком є велика кількість м’якоті, що залишилася на хребтових кістках.

Обрізка

Ця операція застосовується до будь-яких типів риби. Суть її в обрізанні голови, плавників, потрошінні тушок. Використовується і як заключний етап виробництва, і як попередній процес для подальшої обробки.

Нарізка риби на стрічці

Робота «на стрічці» являє собою конвеєр, з усіма його плюсами і мінусами. Головна складність полягає в підвищеній інтенсивності роботи,  стрічка може рухатися без зупинки, і час на операцію буде обмежено. Це, зрозуміло, підвищує продуктивність праці, але суворо регламентує час відпочинку і роботи, що трохи збільшує стомлюваність.

Найбільш часто в режимі конвеєра відбувається нарізка риби. Вже підготовлені тушки або філе надходить до робочого місця, де їх необхідно розрізати на певні частини.

Упаковка та маркування риби

Готову продукцію упаковують для продажу. Це може бути й масова упаковка тушок, і одинична – для філе або порціонних шматочків. Відповідно, і процес буде виглядати як укладання риби в спеціальні короби або пакети. Ймовірно, використання вакуумних пристроїв або подальше заморожування.

В якості складової частини технологічного процесу або окремої операції може використовуватися маркування – позначення термінів реалізації, годині упаковування, бригади та іншої необхідної інформації.

Заморожування

Продукція, реалізована у вигляді замороженого, повинні бути піддана обробці низькою температурою. Вже упакований товар переміщується у морозильні камери, де і відкладається на певний час. Основна складність в роботі при зниженій температурі – як правило -18°C.

Можуть бути використані і пристрої шокової заморозки, що передбачає дотримання додаткових заходів з техніки безпеки.

Транспортування по складу, вантажно-розвантажувальні роботи

Це досить стандартний набір операцій складської логістики. Ручна праця не буде вимагати особливої кваліфікації. Машинні (навантажувачі, електровізки тощо) здійснюється фахівцями з правами і досвідом відповідного рівня.

Складність так само пов’язана з температурами, вірніше з їх перепадами. Наприклад, маршрут може проходити через:

  • Морозильну камеру з -18°C.
  • Складські приміщення з 0°C до +4°C.
  • Виробництва, де цілком можуть бути комфортні +18°C.
  • Вуличну рампу, де температура, відповідна сезону.
  • Автомобіль-рефрижератор з тими ж -18°C.

Такі перепади протягом короткого часу далеко не для всіх людей є комфортними.

Заробітна плата

Оплата праці в цій галузі в основному встановлена за годину. Причому, як не дивно, частіше зустрічаються оголошення, в яких вказана оплата в нетто – тобто у величині «на руки», після вирахування всіх необхідних податків, що не дуже владі значною для інших галузей польської економіки.

І все ж, обов’язково уточнюйте в нетто або брутто вказана зарплата. Для розуміння наведемо приклад — вартість години в 16 злотих брутто у значенні «на руки» виявиться рівною 13,80 злотих або ще менше.

На момент публікації цієї статті середні показники зарплати на рибзаводах становили 11 – 15 злотих в годину нетто. Скільки це в місяць? Нижче ми поговоримо про можливі графіки роботи, і про те, що можна буде підробити додатково. Тут же для орієнтира порахуємо зароблене в строго певний час – 22 робочі дні по 8 годин у кожному. Для орієнтира візьмемо ставку в 12 злотих/год: 22х8х12 = 2 112 злотих за місяць «чистими».

Ще раз повторимо, мова йде про стандартний місяці, але існує можливість роботи в додатковий час, а значить заробити більше.

Графік роботи та умови проживання

Рибні заводи – це та галузь економіки, де стандартних графіків не буває. Їх встановлює кожне виробництво самостійно, і значення коливаються досить сильно. Найбільш поширені:

  • 5 робочих днів/2 вихідних – по 8 годин у зміну.
  • 6/1 по 7 годин.
  • 3 через 3 або 2 через 2 по 12 годин і т. д.

Щогодини понаднормової праці оплачується додатково, а можливість такої роботи є практично завжди. Законодавство встановлює мінімально можливу доплату, але підприємства нерідко платять ще більше. Ці параметри індивідуальні, але часто в оголошеннях можна зустріти такі розцінки:

  • Додатковий час у будні + 50%.
  • Додатковий час у вихідні + 100%.

На жаль, дрібніші підприємства можуть запропонувати і доплату трохи меншу.

Але в цілому, при великому фізичному та емоційному навантаженні, іноземцям вдається підвищити рівень зарплати шляхом підробітків у 1,3-1,5, рідше у 2 рази, щодо вищевказаних розрахунків.

Якщо роботодавець забезпечує житлом, то, як правило, це хостел або гуртожиток, з можливістю приготування їжі.

Їжа також є важливим аспектом. На підприємстві в основному годують обідом і надають гарячий чай. Інші прийоми їжі потрібно готувати самостійно або домовлятися з кухарями заводу, але за окрему винагороду.

Найбільш популярні рибні заводи в Польщі

Рибозаводів у Польщі велика кількість, ми вкажемо лише на деякі. Це випадкова вибірка, потрібна виключно для наочності, тобто знаходження в нашому огляді або відсутність у ньому не означає яких-небудь рекомендацій або, навпаки, негативних відгуків.

Frosta Sp. z o.o. (Бидгощ). Одне з найбільших підприємств галузі, розташоване в Бидгощі – адміністративному центрі Куявсько-Поморського воєводства. Завод спеціалізується на замороженої продукції. Про наявні вакансії можна дізнатися безпосередньо у роботодавця за цим посиланням. Там же можна відправити резюме в електронному вигляді.

PIRS Sp. z o.o. (Дарлово). Основна спеціалізація підприємства – свіжа риба. Виробництво розташовується в Дарлово (Західно-Поморське воєводство) біля місця впадіння річки Вепши в Балтику. Завод приймає свіжу продукцію від польських і датських моряків, тому обсяг роботи існує завжди. Наявні вакансії розміщуються на цій сторінці рибзаводу, однак на момент публікації прямі пропозиції відсутні.

Morex Sp. z o.o. (Гдиня). Фабрика по переробці замороженої риби. Розташовується на півночі РП в Гдині. Працює з 1995 року. Вакансій на своєму сайті не публікує, але на порталах пошуку роботи є їх пропозиції (нетто злотих в годину).

Milarex (Слупськ). Одне з великих, причому міжнародних, підприємств по переробці лосося. Заводи нові – запуск в 2017 році. Розташовуються в Slupsk, Поморське воєводство. На жаль, і цей виробник не публікує прямих вакансій. Сайти з працевлаштування для іноземців дають пропозицію по працівникам виробництва (лосось) – 11 злотих в годину нетто.

Працевлаштування та легалізація

Для офіційної роботи потрібно освядчення або зезволення, за яким відкриваються відповідні візи. Українці, які мають право безвізового в’їзду, можуть отримати освядчення дистанційно, і 90 днів працювати «по біометрії».

Для подальшої легалізації, але тільки в разі погодження цього факту з роботодавцем, мають можливість подати документи на карту часовего побиту. Цей варіант дозволить офіційно працювати і перебувати в країні, як весь період очікування рішення (а це кілька місяців), так і термін, на який карта буде видана, з можливістю подальшого продовження ВНЖ.

Дуже зручним є той факт, що великі рибозаводи в основному працевлаштовують іноземців за умове о праце. Це дає працівникам додаткові права.

Також по темі: